Estadistica: contador de visitas

martes, 18 de mayo de 2010

1960. La falla del mestre d'Alacant



.

1960 Falla plaça del Caudillo, València.
.

Artista: Ramón Marco Marco.
.

Fa 50 anys

.

.

.C. de DOCUMENTACIÓ

Autories/Autor fotografia: Calvo. Autor reflectit: Marco Marco, Ramón (1919-2006). Títol: A la lluna... de València. Comissió: Falla del Foc/plaça del Caudillo. Any: 1960. Suports i dimensions: 1 fot, 10,50 x 7,50 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.


C. d'INTERPRETACIÓ

El monument representava en el cos central, un barril de pólvora xinesa portat a Europa per Marco Polo, l'infatigable viatger de l'antiguitat, que romania en constant combustió de fumaguera fins a arribar a la Lluna. On allà dalt, una parella de nuvis en vestit nupcial es disposaven a fugir entristits, al comprovar que la Lluna estava crivellada per coets, que tots li llançaven en un afany d'arribar al satèl·lit terraqüi. Cosa que provocava, que la mel de la lluna, resultés vessada. Al seu torn, altres parelles de jovençans, descendien en paracaigudes, a la recerca de la "Lluna de València", al ser la més afable i allunyada de la carrera armamentística i espacial. Per a model de coets, els de la pirotècnica valenciana. Uns coets d'eixides als quals si se'ls aplicava la tecnologia i l'enginy, podrien viatjar a l'espai i a la Lluna els afeccionats valencians. La tendència humana a volar per l'espai s'escenificava en diverses escenes, dividides amb enormes coets de pirotècnia i per modillons de volutes. El qui inclina una palmera perquè actue de catapulta. Qui utilitza fins a un tirador de goma i només assoleix posar en òrbita de la figuera a la seua sogra. Un rus arriba a la Lluna per a pintar-la de vermell. L'americà pinta en ella l'anunci de la Coca-cola i l'espanyol es beu el refresc sense el major problema.
L'artista alacantí, Ramón Marco, va construir la falla en una nau de l'edifici de la Fira Mostrari, que estava situat a l'inici del passeig de l'Albereda

No hay comentarios:

Publicar un comentario