Estadistica: contador de visitas

jueves, 5 de agosto de 2010

1955. Falla Mercat Central


La falla de Regino Mas dedicada al futbol: "Jo soc la vaca lletera". Després d'haver transcorregut més de 50 anys, el tema i la mateixa crítica futbolística encara és vigent i ha variat molt poc.


C. de DOCUMENTACIÓ

Autories /Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Mas Marí, Regino (1899-1968). Títol: Jo soc la vaca lletera. Comissió: Mercat Central. Any: 1955. Suports i dimensions: 1 fot, 11 x 10,20 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ

L'any 1955, Regino Mas, de nou, s'encastella amb el primer premi de la secció especial, sufocant als seus competidors mes directes. La falla plantada en la plaça del Mercat Central és una vaca en el coronament, una gegantesca vaca lletera de mamelles poderoses, de les quals ragen abundants dolls de plata líquida. És la vaca del futbol, de la qual molts viuen o volen viure, que fa rodar la seua llet generosa sobre un enorme baló. En els baixos es tracten en clau satírica: els traspassos, els seguidors enganyats, els futbolistes i els explotadors. En l'escena principal, tres reis, tres serenísimes majestats de la pilota assegudes en trons de riquesa i atenció: Kubala, Di Stéfano i Wilkes, els tres monarques estrangers del futbol espanyol d'aquells anys.

La distribució escenogràfica en creu de la falla permetia unes altres tres escenes principals més. En el lateral dret: Les mines del Rei del Baló, dos clubs de categoria carregant vagonetes els espavilats jugadors. A la de darrere: Tres monedes amb les efígies dels jugadors estrella i la porteria amb el rètol: Escola Superior de Futbol, on s'aprèn l'ofici tan productiu i els clubs pescant els que destaquen. En el lateral esquerre: Exhibició de futbolistes de totes les races, però amb la documentació en regla que són fills de pares espanyols. I en una escena complementària: A dalt de la cucanya, "La Lliga" i el Madrid intentant guanyar-la ajudat per tres àrbitres.

A continuació en un video d'imatges podem contemplar com era tota la falla de Regino Mas al complet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario