Estadistica: contador de visitas

miércoles, 4 de agosto de 2010

1957. Falla Convent Jerusalem - Matemàtic Marzal


Any de debut de la comissió Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal en la Secció Especial amb l'artista faller Adolfo Ariño Pastor.


El 1957, Adolfo Ariño va realitzar al final de la seua carrera, la falla més cara que es va plantar aquell any a València: "L'hora dels farols".

I la comissió des d'aquell primer any ha continuat en la categoria principal de la competició fallera fins a l'actualitat.

C. de DOCUMENTACIÓ

Autories /Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Ariño Pastor, Adolfo (1905-1971). Títol: L'hora dels farols. Comissió: Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal. Any: 1957. Suports i dimensions: 1 fot, 11 x 10,20 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ

El disseny del monument estava configurat en horitzontal amb dos frontals per a la distribució escenogràfica. En cadascun d'ells, tres escenes, una central principal i dos laterals. Dos peces artístiques ocupaven el lloc d'elevació de la falla: un rellotge en el cos central i un grup d'esforçats valencians sustentaven un farol xinès.

L'argument de la falla basava la seua acció crítica en la frase feta: marcar-s'un farol. És tot aquell que promet molt i no fa res o marca un termini per efectuar una cosa i després s'eternitza. És allo que es diu, una fanfarronada. I els farols que amb més llum destacaven a València, eren: La reforma per etapes de la plaça de la Reina, era un meló d'Alger en l'escena principal. Un farol vell era trasllat de lloc de la Estació del Nord. Els farols de colors eren els d'organització i regulació de la complicada circulació. Altres farols eren la construcció en el termini d'un any del pas subterrani per unir les dos Grans Vies. El directe Madrid-València per ferrocarril. I l'etern projecte del monument al Mestre Serrano sense realitzar.

L'últim treball d'Adolfo Ariño no va guanyar cap premi, però sí el popular record com la falla dels farols de València. Pocs anys després, es va retirar malalt a Sant Vicent del Raspeig, població on va morir el 29 d'abril de 1971.

No hay comentarios:

Publicar un comentario