Estadistica: contador de visitas

lunes, 6 de septiembre de 2010

1931. Gandia. Falla plaça del Prado



Segona falla fundacional en la demarcació de la comissió plaça de Benet XV, Moran Roda i Sant Vicent Ferrer (el Prado), presidida per Vicent Salom Piera.

Falla realitzada per l'artista faller Tadeo Villalba Ruiz amb un argument satíric, que portava per lema: "El dimoni del barranc".



C. de DOCUMENTACIÓ
.
Autories /Autor fotografia:
Anònim. Autor reflectit: Villalba Ruiz, Tadeo (1910-1969). Títol: El dimoni del barranc. Comissió: Plaça del Prado. Any: 1931. Suports i dimensions: 1 fot, 10 x 15 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll. Foto publicada en Mirar les falles de Gandia 1876 - 1946 pàg 28
.
C. d'INTERPRETACIÓ
.
El monument tenia un disseny innovador per a l'època. Els ninots baixaven del tradicional pedestal en una nova configuració escènica. Tot era com un escenari cinematogràfic on els ninots eren els actors i la crítica es desenrotllava a les faldes de la reproducción de l'ermita de sant Antoni.
La falla estava dedicada al projecte contra les avingudes del barranc de Sant Antoni, i criticava la falta d'acord entre les diferents administracions encarregades de realitzar les obres. El tema havia sigut motiu de debat en moltes sessions de l'ajuntament, com també la paperassa d'escrits que havia generat. Però mentre arribaven les obres i la solució, Gandia estava exposada a inundacions per fenòmens torrencials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario