Estadistica: contador de visitas

domingo, 5 de diciembre de 2010

1912. Falla Mariano Benlliure


El millor remei.
Si el fumar no et pega be
perque la gola te cou,
proba el paper marca Ché!
que es com la proba del ou.

Falla de les anomenades en l'època, d'anunci i guardonada amb el Primer Premi.

El fet de premiar una falla de reclam publicitari encobert va tenir conseqüències: la indiferència i cap reconeixement del públic, la reprovació de tota la premsa i la insatisfacció dels fallers d'altres comissions. També, atés el clamor popular, l'acceptació per part de l'Ajuntament de la desafortunada decisió del jurat, però sense arribar a la rectificació de la seua acta.

C. de DOCUMENTACIÓ

Autories /Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Cortina Beltrán, Carlos (1875-1949). Títol: Estralls del tabac. Comissió: Mariano Benlliure. Any: 1912. Suports i dimensions: 1 fot, 14 x 9 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.
.
C. d'INTERPRETACIÓ
.
El pedestal de la falla el formaven diversos paquets i paquets de tabac de la companyia Arrendatària de Tabacalera. Sobre les dites caixes apareicien uns fumadors: els que usaven el paper Ché!, estaven grossos i sans, mentre que els que no, prims i malals tossien per la seua falta d'habilitat al comprar. A dalt de tot, un altre ninot vestit elegantment i arrepapat en un balanci al costat d'una tauleta, mirava complaent els beneficis aconseguits dels uns i dels altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario