Estadistica: contador de visitas

domingo, 5 de diciembre de 2010

1916. Falla plaça del Pilar

Falla mereixedora, per decisió del jurat, entre totes les tipologies de monument plantats aquell any, del sisè premi amb 50 pessetes i estendard.
.
C. de DOCUMENTACIÓ

Autories /Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Roda Rovira, Carmelo (1878-1947) /esbós de Eugeni Garcia. Títol: Gloria a las artes. Comissió: Plaça del Pilar. Any: 1916. Suports i dimensions: 1 fot, 14 x 9 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.
.
C. d'INTERPRETACIÓ
.
Falla escena sense cadafal per distribuir els ninots, que actuen amb caràcter simbòlic i acció crítica. La representació estava formada per mitja esfera armil·lar tallada en un quart, on es situava l'escenificació principal arran de terra. Un pintor copiava en un llenç, posat sobre un cavallet, la Porta dels Apòstols de la Catedral. Mentrestant, una matrona amb els atributs del comerç baixava per un camí marcat des del Pol Nord, on hi havia un ós blanc.
La falla va ser censurada i no es va entendre bé, a quin pintor, directiu de l'Acadèmia de Belles Arts, criticava i molts van ser els que es van sentir al·ludits. Encara que l'opinió més generalitzada, deia que la falla feia un elogi a les mesures proteccionistes que havien pres els països bel·ligerants en la I Guerra Mundial sobre els seus respectius patrimonis artístics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario