Estadistica: contador de visitas

sábado, 5 de febrero de 2011

1931. Falla plaça Calatrava

Primer any de participació en la festa de belleses falleres de comissió. La fallera de la plaça de Calatrava, Maria Angels Algarra Azuara, va resultar elegida entre huitanta candidates d'altres comissions, Reina de les Falles. L'any següent, amb el règim de govern republicá, canviará el nom pel de Fallera Major.
L'antic nom de la plaça va ser canviat, per decisió municipal de 3 de setembre de 1940, pel de plaça del Negrito. Una clara referència a la figura de la font obra de Luis Roig situada a la plaça.
.
C. de DOCUMENTACIÓ
.

Autories /Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Zapater, Federico. Títol: Sen Chusep, Pascua i Nadal. Comissió: Plaça Calatrava. Any: 1931. Suports i dimensions: 1 fot, 13,5 x 8,5 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ


La falla tenia una doble lectura, en primer lloc, en les escenes al·lusió graciosa a les més típiques i populars festivitats valencianes. La de sant Josep representada, per un bunyol; la de Nadal, per una llima; la de Pasqua, per un Padou d'Alberic i el grup que jugava tirant de la corda. En segon lloc, el coronament criticava el centralisme opressor de l'aranya, evocant el sentiment regionalista identitari.
.
Eixe animalet tan gran,
o més ben dit, eixa aranya,
es el símbol de sentensia,
es l'argument d'esta falla.
En les seues pates dú
totes les regions d'Espanya,
a excepció del gran Madrid,
la capital catalana
i Sevilla, que vol ser...
Per gran martiri nostre,
¡tersera capital d'Espanya!
Pa d'elles es tot lo bó,
pa d'elles es l'esperansa
d'emportar-se lo millor:
atencions, dinés i fama.
Per aixó ocupen l'eix
que sosté a la gran aranya... ..............com si fora una piltrafa
servint així de timó ............................despresiable i llasimosa
i voran com s'absorvix, ......................a la regió valenciana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario