Estadistica: contador de visitas

domingo, 5 de febrero de 2012

1928. Falla plaça Mariano Benlliure

Banda de Música Unión Musical de Massanassa contractada per la comissió de la plaça Mariano Benlliure.


Un gran parot porta un tramvia de Nova York a València amb viatger per a vorer les falles. El cotxe va ple. En el parot van un cotxero i un majoral. Será un bon projecte per a l'any que ve, 1929. Assegurava la sàtira fallera
Falla guardonada amb les 2.000 pessetes del primer premi.

C. de DOCUMENTACIÓ


Autories/Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Cortina Beltrán, Carlos (1875-1949). Titol: De València a Nova York en les ales d'un parot. Comissió: Mariano Benlliure. Any: 1928. Suports i dimensions: 1 fot, 16,5 x 14,5 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ
La falla representava un parot que subjectava amb els seus tarsos un cotxe-tramvia dels anomenats "perrera", ocupat per valencians que arribaven d'Amèrica del Nord. Dels ninots molt ben realitzats va cridar l'atenció el torero que cavalcava en la cua del parot.




José Maria Py i Ramírez de Cartagena

Estendard, 1928 Alicante. A la millor Falla.
Lliurat a la Falla plaça Mariano Benlliure.







Py i Ramírez de Cartagena havia viscut durant 26 anys a València, però des de feia 6 años havia fixat la seua residència a Alacant. Aquell any va venir a falles acompanyat de la seua esposa i els sis fills valencians, a més de portar un estendard per a la millor falla: l'escut d'Alacant muntat sobre uns raïms de dàtils que penjaven d'una palmera, coronament d'un pal metàl·lic que el sostenia. Dies després de viure la festa, en tornar a Alacant, l'ennyorança va fer a José María Py publicar el 28 de març en el diari La Voz de Levante l'article "Les Falles de San Chusep en Valencia i les Fogueres de San Chuan en Alacant", un article que poc després provocarà una reacció de sentiment patri regional que conduirà a impulsar decididament el moviment fundacional de la festa de les Fogueres d'Alacant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario